Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı.

Molierac






Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun.

Freud






Dünyaya fatih olmaz zulüm ile rezalet, Yer yüzünün fatihi adalettir, adalet!

Nizami Gencevi






Memleketler kılıçla alınır, lakin adaletle muhafaza edilir.

Timur






Bir tek kişiye yapılan bir haksızlık, bütün topluma yapılan bir tehdittir.

Montesquieu






Bir toplumda suç varsa, orada adalet yoktur.

Eflatun






Adaletin yasalarında bile mutlaka adaletsiz bir taraf vardır.

Monteigne






Nerede güzel eserlerden oluşmuş uyum vardır, orada adalet ve erdem hüküm sürer.

Konfüçyus






Adaleti konuşmaktan çekinmeyiniz.

Atatürk






Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun.

Freud






Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı.

Molierac






  Parmak İzi İle Mesai Takibine Mahkemeden Red Kararı

  • Bazı kamu kurumları ve özel sektörde mesai takibini yapmak için çalışanları parmak iziyle takip uygulamasına karşı mahkemeden red kararı çıktı.

    Osmaniye İl Özel İdaresi’nde personelin mesai takiplerinin parmak iziyle yapılması şeklindeki uygulamaya itiraz eden ancak Kurum’un uygulamayı kaldırmaması üzerine konuyu yargıya taşıyan yerel yönetim çalışanlarının yetkili sendikası Bem-Bir-Sen (Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası) uygulamanın insan haklarına ve kişinin özel hayatının gizliliğine aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davayı kazandı.

    Adana 1. İdare Mahkemesi “parmak izini” bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan bir bilgi olarak kabul etti ve kişisel bilgiler kapsamında görerek, “Özel yaşamın gizliliğinin korunması, bireyin temel haklarından olması nedeniyle anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır” dedi.

    Mahkeme heyeti, parmak izini, "bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan bir kişisel bilgi" olarak kabul etti. Mahkeme heyetinin, anayasada ve Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası sözleşmelerde, "özel yaşamın gizliliğinin korunması" ilkesine yapılan vurguları dikkate alarak verdiği kararında şöyle denildi: Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle ilgili yapılan değerlendirmelerden sonra, kişisel veri olan "parmak izini" kamusal alanda da olsa "özel hayatın gizliliği" hakkı kapsamında bulunduğu anlaşılmaktadır.

    Bireyin izni olmadan parmak izinin alınması, uygulamanın yasal dayanağının bulunmaması, yine toplanan verilerin ileri de başka bir şekilde kullanılmayacağına dair bir güvencenin bulunmaması göz önüne alındığında, Anayasa’nın 20. maddesi ve uluslararası sözleşmelerin özel hayatın gizliliği hakkı ile ilgili düzenlemelerine aykırı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır." Mahkeme kararında ayrıca Osmaniye İl Özel İdaresi insan kaynakları ve eğitim müdürlüğünün parmak iziyle mesai takip sisteminin kaldırılması istendi.


  •  Tüm Hakları Saklıdır Hazar Hukuk Bürosu